http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/251995header2.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/178540advent_candles_cropped.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/764947omladina.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219778upoznajte_nas.jpglink

ko su baptisti

saznajte više

koncert

pridružite nam se za Božić

aktivnosti

redovna dešavanja u koja se možete uključiti

upoznajte nas

intervjui

ko su baptisti koncert aktivnosti upoznajte nas

Naziv

Reč ’baptisti’ potiče od grčke imenice βαπτιστής (baptistes), odnosno glagola βαπτίζω (baptizo), koji u prevodu znači ’krštavati, potopiti, zaroniti’.

Poreklo

Istoričari kažu da se u zapadnoj i srednjoj Evropi početkom 16. veka napetost mogla osetiti u vazduhu. Korupcija i bezumlje crkve dostižu vrhunac i reformacija je bila neizbežna. Teolozi i obični ljudi su se masovno odazivali na pozive reformatorskih vođa. Međutim, gotovo istovremeno se javljaju i međusobno povezuju svi oni koji uviđaju da je previše kompromisa načinjeno i da reformacija nije išla dovoljno duboko. Postoje zapisi po kojima su već u 16. veku u Nemačkoj i 17. veku u Engleskoj takve zajednice nazivane baptistima. Oni insistiraju na radikalnijem povratku na novozavetne principe, potpunijem odvajanju crkve od države, daljem smanjenju jaza između sveštenstva i naroda.

Omladinska baptistička konferencija 2007. u Hongkongu

Danas

Iako je Evropa duhovna kolevka baptističkog pokreta, danas se najveći broj baptističkih crkava nalazi u Severnoj Americi, Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Ukupan broj krštenih se procenjuje na 100-110 miliona, a broj crkava na 220.000. Zajedno sa decom i svima koji nisu kršteni ali su privrženi baptističkim bogosluženjima, ukupan broj je preko 150 miliona. Odlikuje ih jednostavnost – u verskim ritualima, u arhitekturi, u organizaciji. Svaka lokalna zajednica je celina za sebe i sama je odgovorna za uređenje svog duhovnog života. Ne postoji nikakvo centralno telo, ali se crkve obično dobrovoljno udružuju u regionalne saveze radi ostvarivanja međusobne saradnje.

Bolnica „Palmetto Baptist”, Južna Karolina, SAD

Verovanje

Kao deo šire hrišćanske porodice, baptisti veruju u Trojedinog Boga – Oca, Sina i Svetog duha. Veruju u Isusa Hrista – Spasitelja koji nas je svojom smrću i vaskrsenjem otkupio od greha. Drže protestantska načela po kojima je Sveto pismo vrhovni autoritet za hrišćansku doktrinu, a svaki čovek je sposoban da sâm čita i razume Sveto pismo i u njemu pronađe Božju promisao.

Dr Martin Luter King
„Verovati znači zakoračiti na prvi stepenik čak i kada ne vidite cele stepenice.”
— Dr Martin Luter King
Baptistički propovednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964. godine. 

Za razliku od tradicionalnih protestantskih denominacija, ne krštavaju malu decu, već im prepuštaju da kad uzrastu sami odluče o svojoj veri i javno je potvrde kroz čin krštenja, koje se obavlja potapanjem u vodu. Bogosluženja su nedeljom i sastoje se od pevanja duhovnih pesama, molitava, pričesti i propovedanja iz Svetog pisma razumljivim, jednostavnim jezikom.

Nešto više o baptističkim načelima verovanja možete pročitati na ovoj stranici.