http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/251995header2.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/178540advent_candles_cropped.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/764947omladina.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219778upoznajte_nas.jpglink

ko su baptisti

saznajte više

koncert

pridružite nam se za Božić

aktivnosti

redovna dešavanja u koja se možete uključiti

upoznajte nas

intervjui

ko su baptisti koncert aktivnosti upoznajte nas

Prvi tragovi

Jedan od prvih tragova baptističkog verovanja u Novom Sadu potiče iz 1875. godine, kada belgijski plemić Adolf Hempt piše o krštenju grupe ljudi na Dunavu, među kojima je i on. Iako se Adolf Hempt kasnije preselio u Sarajevo, njegov sin dr Adolf Hempt mlađi vraća se u svoj rodni Novi Sad. Svoj radni vek provodi u Pasterovom zavodu u Hajduk Veljkovoj ulici, gde se i danas nalazi njegova reljefna bista, kao inovatora na području vakcinisanja protiv besnila. Njegov laborant Jožef Madacki bio je aktivni saradnik i horovođa mlade baptističke zajednice.

Po kućama

Među onima koji se u prvim decenijama prošlog veka priključuju zajednici, pored lokalnog stanovništva, bilo je i dosta povratnika iz Prvog svetskog rata, i slovenskog i austrougarskog porekla. Oni su na raznim frontovima došli u kontakt sa baptističkim vernicima. Kasnije u zajednicu dolazi i nekoliko povratnika iz već davno uspostavljenih jugoslovenskih baptističkih zajednica u Sjedinjenim Državama. Bogosluženja su se uglavnom odvijala po kućama, ali za veće sastanke se iznajmljivao bioskop „Zvezda” (na mestu današnjeg Apolo centra). U početku se propovedalo na srpskom i nemačkom, a kasnije i na mađarskom i slovačkom jeziku.

U ulici Braće Ribnikar

Godine 1929. završena je prva crkvena zgrada u Braće Ribnikara 39. Pre toga, 1924. godine, izgrađen je i Baptistički dom za stare u ulici Koste Abraševića 42, koji je nakon Drugog svetskog rata oduzet nacionalizacijom; u toku je proces restitucije u vlasništvo Baptističke crkve.

Vidovdanskim ustavom iz 1921. godine baptisti su priznati kao ravnopravna verska zajednica, te je njihov pravni položaj u Kraljevini Jugoslaviji bio bolji nego danas. Iako su bili malobrojni, deca iz baptističkih porodica su mogla da pohađaju veronauku kod svojih učitelja u crkvi, a ocene su u zapečaćenoj koverti nosila u školu da ih upišu u svedočanstvo.

U ulici Kolo srpskih sestara

Današnja zgrada crkve

Zbog rušenja stare zgrade po planu grada, 1967. je izgrađena nova crkvena zgrada u Koruškoj 24 (današnja ulica Kolo srpskih sestara), po projektu arhitekte Petra Jankova. Iz Mičurinove ulice br. 1 (sadašnje parkiralište hotela „Park” u Futoškom parku), na novu adresu je preseljena i Baptistička teološka škola. U sklopu objekta je bila i štamparija u kojoj je, između ostalog, štampana prva Biblija na romskom jeziku. Period sedamdesetih i osamdesetih godina se pamti i po izletima u Kamenički park, biciklističkim turnejama (sve do Triglava) i tinejdžerskim kampovanjima na Fruškoj gori.

Ratne devedesete donose nove izazove, te se novosadska zajednica uključuje u humanitarni rad oko zbrinjavanja izbeglica, prognanih i drugih žrtava rata.

Danas je Baptistička crkva sedište mnogih aktivnosti. Glavna sala crkve može da primi do 300 ljudi, te se pored bogosluženja koristi i za razne sastanke, seminare, okupljanja, predavanja.