http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/251995header2.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/178540advent_candles_cropped.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/764947omladina.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219778upoznajte_nas.jpglink

ko su baptisti

saznajte više

koncert

pridružite nam se za Božić

aktivnosti

redovna dešavanja u koja se možete uključiti

upoznajte nas

intervjui

ko su baptisti koncert aktivnosti upoznajte nas

Sve je Pismo od Boga dano i korisno.” Apostol Pavle, Druga poslanica Timoteju 3:16, Novi zavet

U većini protestantskih crkava na bogosluženjima možete čuti propovedi. Propoved je vrsta nadahnutog govora koji navodi slušaoce da primene poruku Biblije u svom životu.

U Baptističkoj crkvi u Novom Sadu nećete naići na liturgiju – centralni deo bogosluženja zauzima upravo propoved. Osnova doktrine i izvor nadahnuća jeste Biblija, a govor je potkrepljen i primerima i ilustracijama iz svakodnevnog života. Govori se razumljivim jezikom i primereno svim starosnim dobima, obično u trajanju od oko 45 minuta.

Pastor Petar Pilić sa suprugom Nadom i decom

Petar Pilić (29) je pastor i propovednik u HBC Novi Sad. Diplomirao je na Protestantskom teološkom fakultetu u Novom Sadu, a potom stekao zvanje diplomirani teolog – master. Na tom fakultetu je od 2005. godine asistent, a od 2006. predavač iz predmeta svetske religije, kao i predmeta hrišćanska etika i dušebrižništvo. Njegova stručna oblast je dušebrižništvo porodice, bračni i predbračni odnosi. Godine 2005. je izabran za pomoćnog, a 2006. za glavnog pastora u HBC Novi Sad. Oženjen je i ima kćerku i sina.

 

Sadržaj je različit na svakom bogosluženju. Jedne nedelje možete čuti opis i tumačenje nekog događaja iz Biblije. Druge nedelje analizu neke biblijske ličnosti. Često ćete čuti tematske propovedi, na primer „U čemu je suština Hristove žrtve na krstu”, „Kako doživeti pokajanje i oproštenje greha”, „Kako izgraditi dobre međuljudske odnose”, „Šta znači biti dobar roditelj”, „Kako da se suočim sa izazovima života”… Za određene događaje, kao što su krštenja, venčanja, sahrane i veliki hrišćanski praznici pripremaju se posebne propovedi.

Kao što je apostol Pavle zapisao u Poslanici Rimljanima, poruka koja se propoveda je „sila Božja na spasenje svakome ko veruje”, a odgovornost pojedinca je da uz pomoć Svetog duha ono što čuje integriše u svoj život.