http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/251995header2.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/178540advent_candles_cropped.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/764947omladina.jpglink
http://www.nsbaptisti.org.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219778upoznajte_nas.jpglink

ko su baptisti

saznajte više

koncert

pridružite nam se za Božić

aktivnosti

redovna dešavanja u koja se možete uključiti

upoznajte nas

intervjui

ko su baptisti koncert aktivnosti upoznajte nas

Šta

Kurs Alfa je kurs o osnovama hrišćanske vere. Sastoji se od deset susreta, a suština je u opuštenoj diskusiji u nenametljivoj atmosferi. Slušaocima je omogućeno da budu ravnopravni učesnici. Moto kursa je „slušaj, uči, otkrivaj, razgovaraj, podeli svoje mišljenje i pitaj sve što te zanima”. Svake nedelje se obrađuje po jedna tema o osnovama hrišćanske vere, na primer, „Ko je Isus”, „Šta je crkva“, „Zašto i kako da se molim” ili „Kako da se odupremo zlu”.

Učesnik kursa može podjednako biti neko ko nikada nije bio u crkvi niti pohađao veronauku, kao i neko ko je zainteresovan za duhovna pitanja i želi bolje da razume osnove hrišćanske vere.

 

Kurs Alfa i u Srbiji

Kurs Alfa je u ovom obliku nastao 1990. godine u Anglikanskoj crkvi u Londonu. Teme pokrivaju osnovne aspekte hrišćanske vere o kojima se sve denominacije načelno slažu. Kurs su pohvalili mnogi uvaženi duhovni lideri i teolozi od, na primer, direktora Vojske spasa, preko beloruskog patrijarha do južnoafričkog nadbiskupa. Zbog toga, kao i zbog jednostavnosti i opuštenosti koje ga odlikuju, raširio se kao vatra po čitavom svetu. Procenjuje se da je do sada u 169 zemalja sveta više od 15 miliona ljudi završilo kurs, kao i da se u ovom trenutku širom planete održava preko 55.000 kurseva.

Kako

Kurs se održava jednom nedeljno (dakle, traje ukupno deset nedelja). Rad se odvija u manjim grupama i poželjno je da ne bude više od 12 učesnika po grupi, radi efikasnije diskusije. Svako okupljanje počinje večerom i to je prilika da se učesnici međusobno upoznaju. Zatim neko od domaćina kratko predstavi temu za to veče, nakon čega moderator svake grupe otvara i podstiče diskusiju kroz koju učesnici obrađuju tu temu. Celo druženje obično traje oko sat i po.
Poželjno je da učesnici ostanu u istoj grupi tokom celog kursa tako da mogu da se upoznaju, nastave diskusiju i prodube prijateljstva. Predviđen je i jedan celodnevni izlet na sredini kursa.

Kada i gde

Alfa može da se održava tokom cele godine, ali uobičajene su manje pauze između prolećnog i jesenjeg ciklusa. Ove jeseni kurs počinje 9. oktobra. Možete da se prijavite pre početka ciklusa od deset sastanaka, kao i tokom prve dve nedelje kursa, nakon čega se spisak učesnika zatvara i otvaraju se prijave za sledeći, prolećni ciklus.

U Baptističkoj crkvi, kurs se odvija u zgradi odmah do crkve (prva vrata levo od glavnog ulaza), u terminu o kom se dogovore učesnici.

Kursevi Alfa su u celom svetu besplatni i niko od učesnika nema nikakvu obavezu prema crkvi ili udruženju koji su se prihvatili da budu domaćini.

Ne bojte se da probate! Dođite sami ili u društvu. Bićete okruženi ljudima koji su kao vi: radoznali, otvoreni i voljni da podele i upotpune svoje znanje o duhovnim temama.

Ukoliko želite da se prijavite ili da saznate više o kursu, javite nam se!